ÇENE CERRAHİSİ

AĞIZ VE ÇENE CERRAHİSİ
Çene cerrahisi, ağız boşluğu içerisinde yer alan yumuşak doku (yanak,damak,dil,dudak gibi) ve sert dokuları (dişler, kemikler) ilgilendiren her türlü rahatsızlığın teşhisini ve cerrahi tedavisini lokal anestezi, genel anestezi veya sedasyon anestezi altında ameliyathane ortamında operasyonlar yaparak gerçekleştiren bir bölümdür. Apse ve Kist Operasyonları, Yirmilik Yaş Dişinin Çekilmesi, İmplant Tedavisi, Diş Çekimi.
APSE VE KİST OPERASYONLARI YAPILDIĞI DURUMLARI
Diş kökünün yapı veya şekil bozukluğu sebebiyle kanal tedavisi'nin tam yapılamaması, diş kökünde kist olan vakalarda uygulanır.
YİRMİ YAŞ DİŞLERİ VE ÇEKİLMESİ
Ağzımızda ki en son dişler yirmi yaş dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarda sürdükleri için bu isimle veya akıl dişi olarak da adlandırılır. Bazı kişilerde de doğuştan hiç yirmi yaş dişi oluşumu olmaz. Dolayısıyla bu kişilerde yirmi yaş dişleri hiçbir zaman sürmez. Ancak bazen bu dişler oluştukları halde sürme problemleri de oluştururlar.
HER GÖMÜLÜ YİRMİ YAŞ DİŞİ ÇEKİLMELİMİDİR?
Her gömülü yirmi yaş dişi nin çekilmesine gerek yoktur, fakat kısmen sürmüş olan yirmi yaş dişleri rahatça temizlenemedikleri için kolayca çürüyebilmekte, ağızda kötü kokuya sebep olmaktadır. Tamamen kemik içinde kalıp süremeyen yirmi yaş dişleri ise hemen yanlarında bulunan ikinci büyük azı dişinin köklerine yaslanarak o dişe zamanla zarar verebilmekte veya kimi zaman etraflarında kist oluşturabilmektedir. Bu tip dişlerin enfekte olup ağrıya ve abseye yol açmaları halinde hemen çekilmeleri gerekirken, herhangi bir sıkıntıya sebep olmuyorsa kontrol altında tutlmalı ve gerek görülürse çekilmelidir.
HER YİRMİ YAŞ DİŞİ, ÖN DİŞLERDE ÇAPRAŞIKLIĞA SEBEP OLUR MU?
Yirmi yaş dişleri olmayan kişilerde de çapraşıklık görülmektedir. Çünkü tüm dişlerimizin öne doğru hareket etme eğilimi vardır. Kesici dişler arasında ki temas bozukluklarında çapraşıklık söz konusu olur. Bunu düzeltmek için tedavi planlanmış ve tüm dişlerin geriye hareket ettirilmesi söz konusu ise yirmi yaş dişleri çekilmelidir.
DİŞ ÇEKİMİ SONRASI YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR?
Çekim yapılan bölge üzerine yerleştirilen tamponun kanamayı durdurmak amaçlı ısırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra 24 saat süre ile çok sıcak yiyecekler, alkol-sigara ve asitli içeceklerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Çekim sonrasındaki gece yüksekçe bir yastıkta yatılmalı ve kesinlikle ağrı kesici olarak asprin ve benzeri ilaçlar kullanılmamalıdır. Önerilen ilaçlar kullanılmalı, eğer cerrahi bir çekim veya zor bir çekim yapıldı ise çekim yapılan bölgeye aralıklı olarak buz uygulanmalıdır. Ağız suyla çalkalanmamalıdır. Hiç bir şekilde çekim yerine dokunulmamalı, yara bölgesi emilip tükürülmemelidir. Çekim sonrası iki saat kadar bir şey yenmemeli, bu süre dolduktan sonra da mutlaka ılık şeyler tercih edilmeli ve çok sıcak ya da soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır. 24 saat sigara içilmemelidir. Sigara pıhtının bozulmasına ve yara yerinin iltihaplanmasına neden olur ve uzun süre ağrıya sebep olur. Çekim yeri mutlaka temiz tutulmalıdır. Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Kanamanın hafif bir sızıntı halinde 6 - 24 saat sürmesi normal kabul edilmektedir. Ancak aşırı bir kanama varsa ya da bu süre aşılmışsa mutlaka diş hekimine başvurulması gerekir.
العربية AR English EN Deutsch DE Русский RU Türkçe TR